Ιστορία ασπρος ποταμος





SPONSORAS WEB TV

Ασπρος Ποταμός  Μακρύγιαλός Κρήτη - Ελλάδα
Τηλ:(0030)28430.51694
Φἀξ: (0030)28430.52292





Στην κορυφή του φαραγγιού, που καταλήγει στον Άσπρο Ποταμό, είναι το όμορφο παραδοσιακό χωριό Πεύκοι, το οποίο χρονολογείται ιστορικά από τους ενετικούς χρόνους.
Οι χωρικοί καλλιεργούσαν σιτάρι και κριθάρι το οποία χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το ντάκο (κρητικό παξιμάδι), είχαν πρόβατα, κατσίκες και μερικές αγελάδες και δέντρα χαρουπιού με τα οποία τάιζαν τα ζώα.
Την εποχή εκείνη υπήρχαν λίγες μόνο ελιές, καθόλου τουρισμός και το έδαφος το οποίο καλλιεργούσαν ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του χωριού.

Στα τέλη του καλοκαιριού κατέβαιναν στην κοιλάδα για τη συγκομιδή, και κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών οδηγούσαν το ζώα τους χαμηλά για να περάσουν τους πιο κρύους μήνες σε θερμότερο κλίμα.

Έτσι οι χωρικοί έχτισαν μικρά μετόχια προκειμένου να περνούν τις νύχτες με σχετική άνεση, δεδομένου ότι έμεναν μεγάλα διαστήματα στην κοιλάδα.
Τα σπίτια αυτά χτίστηκαν από τη φυσική τοπική πέτρα και αποτελούνταν συνήθως από μόνο δύο δωμάτια - ένα για την οικογένεια και ένα για τα ζώα. Aspros potamos
Με το πέρασμα του χρόνου και την εμφάνιση του τουρισμού, πολλοί από τους χωρικούς ήρθαν να ζήσουν στην ακτή και τα μετόχια εγκαταλείφθηκαν.
Το 1985, η Αλέκα ήρθε στην περιοχή για να επισκεφθεί κάποιους φίλους και γνώρισε τον Άσπρο Ποταμό.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για την Αλέκα ήταν κεραυνοβόλος έρωτας.

Τα μετόχια, που αρχικά ήταν 20 κατοικίες χωρίς λουτρό ή τουαλέτα, ήταν ήδη μερικώς ανακαινισμένα από έναν αθηναίο αρχιτέκτονα περίπου 10 χρόνια πριν, ο οποίος είχε πλέον πεθάνει. Aspros potamos
Υπήρχε ακόμα ένα μεγάλο μέρος δουλείας που έπρεπε να γίνει και δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, ουσιαστικά η Αλέκα έπρεπε να αρχίσει από την αρχή.
Το όραμά της ήταν να ανακαινίσει τις κατοικίες για να παρέχουν περισσότερη άνεση αλλά να διατηρήσει ταυτόχρονα τον παραδοσιακό χαρακτήρα, τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στην κατασκευή.

Έτσι άρχισε το έργο της ανακαίνισης σιγά-σιγά.
Τα σπίτια ήταν κατοικήσιμα σχεδόν 4 χρόνια αργότερα.
Ο οικισμός λειτουργεί τώρα από την κόρη της Αλέκας, τη Μυρτώ, η οποία μιλά Αγγλικά και Γερμανικά.